15
2015
Oct

Zo word je presentatie-expert

De beginnende sprekers die ik train, zijn eigenlijk altijd experts op het gebied van een bepaald onderwerp. Of het nu een gaat om een arts, een programmeur of om een wethouder. Allemaal weten ze ontzettend veel over hun eigen vakgebied. Helaas zorgt deze kennis soms voor problemen. Door de enorme voorsprong aan voorkennis die een expert heeft, kan hij soms 'als uit het startblok' zijn verhaal vertellen. Dit zorgt voor een lineaire presentatie. Een rechte lijn van begin tot eind. Je publiek dwaalt dan snel af. In mijn vorige blog gaf ik daarom al de tip om je presentatie te fragmenteren.

 

 lineaire presentatie

Toon leiderschap,
jij bent de baas!

 

In deze blog staan de tussenfasen die door die fragmentatie ontstaan centraal. De ruimte tussen de inhoudelijke fragmenten moet je als spreker benutten. Dit zijn namelijk de momenten waarop je jouw publiek aan je kunt binden! In deze tussenfasen kun je laten zien dat je de baas bent over jouw eigen presentatie. Je kunt tijdens deze momenten bijvoorbeeld een vraag stellen aan iemand op rij 1, uitweiden over de entourage waarin je spreekt of kort terugblikken op de vorige spreker. 

Het mooie aan het benutten van deze tussenfasen is dat het niet afhankelijk is van een bepaald onderwerp. De techniek is dan ook toepasbaar op elk denkbaar onderwerp! De bovenstaande lineaire presentatie komt er uiteindelijk uit te zien zoals de afbeelding hieronder. 

 fragmenteren

Een goede spreker toont leiderschap. Dat wil in dit geval zeggen dat hij én zijn kennis gecontroleerd over kan brengen én dit zo weet te verpakken dat zijn publiek geboeid blijft.

Wil je hier snel mee aan de slag? Schrijf je dan nu nog in voor de masterclass van 9 november in Groningen!

 

 

Foto: http://www.sportnext.be/images/uploads/_blog/startblok.jpg