11
2016
Feb

Wat je als spreker leert van het Correspondents' Dinner

Meer dan 2,5 miljoen mensen zagen gisteren de toespraak van Mark Rutte. Voor het eerst in de geschiedenis ging een premier met een speech vol humor de vaderlandse pers te lijf, om zich daarna te laten roasten door een cabaretier.

 

Een mooi schouwspel. Wat kun je er als spreker van leren?

De kunst van het maken van grappen is het schrijven van een goede punchline. Het gedeelte van je redenatie waarom je publiek moet lachen. Dat stuk, de punchline, moet impact hebben op je publiek.
Laten we de grappen van gisteren ontleden als kleine alinea’s.
Er is een groot verschil tussen de structuur van een ‘normale’ alinea en een ‘grap’. De belangrijkste informatie staat normaal gesproken vóór in de alinea. De eerste zin. Dat noemt men de kernzin.

Bij grappen komt de punchline (clou), de belangrijkste informatie, op het eind. Je wilt namelijk verrassen. Grappen werken dus met de kernzin achter in de alinea. De kernzin noemen we vanaf nu de punchline.

Voorbeeld van een grap van gisteren:

 

  • 'Ik spreek best prima Engels, toch kijken buitenlandse collega's mij soms gek aan als ik zeg dat ik ze mijn little tower wil laten zien.'   

Het moge duidelijk zijn dat ‘mijn little tower’ hier de punchline is. Als deze informatie eerder gedeeld wordt, heb je informatief gezien dezelfde zin, maar geen grap.

  • ‘Ik wil mijn little tower laten zien, ik spreek best prima Engels, maar toch kijken mijn collega’s dan gek.’

 

Hoewel niet elke grap gisteren volgens de punchline-structuur is geformuleerd kun je er als spreker lering trekken uit het bovenstaande voorbeeld.

Door niet altijd met een kernzin maar ook met een punchline te werken, kun je veel meer spanning opbouwen in je presentaties. Je publiek is namelijk afhankelijk van de punchline om de informatie die daarvoor gegeven is te duiden. De punch is het laatste puzzelstukje. Zolang dat stukje niet gedeeld wordt, blijft het publiek geboeid en aandachtig luisteren omdat ze willen weten hoe je verhaal, alinea of zin afloopt.

Ook buiten humor is de punchline een effectief middel voor het opbouwen van spanning.

Ter illustratie de volgende zin. Lijkt me duidelijk welke het meeste impact heeft.

  • De Punchfabriek. Mijn nieuwe onderneming. Het was spannend, we hebben hard gewerkt en ik ben enorm trots dat u hier welkom te mogen heten.
  • Het was spannend, we hebben hard gewerkt en ik ben enorm trots om u welkom te mogen het bij mijn nieuwe onderneming De Punchfabriek.

 

Meer weten of inschrijven voor de masterclass van 7 maart? 050 211 1926 

 

vriendelijke groet

Gijs Nillessen

 

(foto: http://static0.persgroep.net/parool/image/efa7caf0-2d61-4127-8181-d74dfa7e41dc?width=664&height=374)