05
2016
Jan

Een betere spreker in 2016 met 5 gouden tips!

Het nieuwe jaar goed beginnen is iets dat we allemaal willen. Omdat de meeste voornemens helaas stranden voor 31 januari, geef ik jullie 5 tips waarmee je écht een jaar vooruit kan! Een betere spreker worden in 2016? Het kan. Makkelijk zelfs!

 

1 Doorbreek de vierde wand 

Veel sprekers presenteren alsof het publiek er niet zit. Daarmee creëer je onbewust een wand tussen de zaal en je podium. Naast twee zijwanden en een achterwand, heb je dus een vierde wand. Doorbreek die wand door vragen te stellen en interacties aan te gaan met je zaal. 

 

2 Wees geen slaaf van je PowerPoint

Je PowerPoint, als je die al gebruikt, is niet je spiekbrief. Door steeds op je PowerPoint te kijken, dwing je het publiek met je mee te kijken naar de sheets. De sheets hebben dan meer autoriteit dan de spreker. Niet doen dus!

 

3 Weg met de inhoudsopgave

Een goede spreker en presentator is zijn publiek altijd een stap voor. Geef daarom nooit een inhoudsopgave aan het begin van je verhaal. Daarmee laat je veel te veel in je kaarten kijken. De toeschouwers kunnen namelijk zelf bepalen welke onderwerpen ze interessant en minder interessant vinden. Neem ze aan de hand mee door je presentie, maar geef ze niet teveel informatie vooraf.

 

4 Hou het kort, korter, kortst

De maximale spanningsboog van je publiek, onder ideale omstandigheden, tijdens een perfecte presentatie is 18 minuten! Gebruik niet altijd je volledige tijdslot. Als je in 10 minuten kan vertellen wat je boodschap is, doe dat dan. Mensen op een podium zijn geneigd er te lang te blijven staan.

 

5 Vertel anekdotes 
Als je veel feiten en abstrace verhalen vertelt is dat vermoeiend voor jezelf en voor je publiek. Stap zo nu en dan uit die feiten en vertel wat je er zelf van vindt, bij voelt of hoe je het ervaren hebt. Een 'echt' verhaal blijft veel langer hangen dan droge stof. Daarnaast gaan bij anekdotes de non-verbale handelingen veel natuurlijker dan bij het opdreunen van feiten. 

 


Gijs Nillessen
info@speakart.nl

Foto: http://www.popsci.com/sites/popsci.com/files/styles/medium_1x_/public/im...